KRYPTOVALUUTAT

Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen virtuaalivaluutta joka toimii lohkoketjuteknologian avulla. Kryptovaluuttoja on nykyisin lähes 2000 kappaletta, ja uusia syntyy koko ajan. Suurimmat ja seuratuimmat kryptovaluutat ovat: Bitcoin, Ethereum, Ripple ja Litecoin. Kryptovaluutta on samanlainen kaupankäynnin väline kuin perinteinen valuuttakin mutta kryptovaluutan omistavat ihmiset, eivät valtiot tai pankit.

Kryptovaluutan omistaminen, ostaminen ja myyminen on täysin laillista. Kaupankäynnistä saatavat voitot ovat kokonaan veronalaista pääomatuloa. Valuuttojen arvonnousu realisoituu verotettavaksi kuitenkin vasta silloin, kun virtuaalivaluutta vaihdetaan takaisin oikeaksi valuutaksi. Arvonnousu realisoituu tuloksi myös, jos valuutalla ostetaan jotakin hyödykkeitä. Kryptovaluutoista saadut tulot tulee ilmoittaa seuraavassa veroilmoituksessa samaan tapaan kuin pääomatulot.

Valuutan arvonnousu on verotettavaa tuloa:

  • Kryptovaluuttaa vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan
  • Kryptvoaluuttaa käytetään vaihtokaupassa toisen osapuolen kanssa
  • Kryptovaluuttaa vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan

Kryptovaluutan vaihdossa euroihin sovelletaan tuloverolain luovutusvoittoa koskevia säännöksiä. Kryptovaluutan myynnistä aiheutuvat tappiot ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia.

Tietokoneilla tehtävästä louhinnasta käyttäjälle syntyviä kryptovaluuttoja verotetaan ansio- tai pääomatulona riippuen siitä, perustuuko louhinta aiemmille kryptovaluuttavaroille annettavaan tuottoon. Ansiotulona verotettavasta louhinnasta on mahdollista vähentää myös tulonhankkimiskuluina esimerkiksi sähkön hintaa. Tässä tapauksessa pitää kuitenkin pystyä osoittamaan, mikä osa sähkölaskusta kohdistuu juuri louhintaan.

Suomen kirjanpitolain mukaan myös kryptovaluuttana tehdyt liiketapahtumat kirjataan kirjanpitoon. Kryptovaluuttojen lainalaisuuksien ymmärtäminen on taloushallintoalalla yhä tärkeämpää, sillä niitä käytetään sijoituskohteina ja vaihdannan välineinä. Taloushallinnon asiantuntijamme osaavat käsitellä kryptovaluuttaa Suomen kirjanpitolain mukaisesti.

Monessa esimerkiksi Euroopan maassa kryptovaluuttojen verotus on huomattavasti kevyempää kuin Suomessa ja kiinteistöjen tai kansalaisuuksien osto voidaan maksaa Bitcoineilla.

Mikäli kaipaat neuvoa kryptovaluutan verotuksessa, liiketoiminta- ja verokonsulttimmme osaavat auttaa sinua!